weboldal készítés, Nagy-Webdesign

Freebies

Weboldal készítés ATW.hu tárhelyen

Sokat keresgéltem ingyenes tárhely témakörben, mire sikerült találnom egy tényleg korrekt tárhelyet. Az ATW.hu tárhely méret szempontjából bőséges helyet kínál. A sebessége is elfogadható, komoly gondok nincsenek. Egyetlen szépség hiba (mely a legtöbb ingyenes tárhelyre jellemző), hogy a honlap felső részében egy reklámcsík jelenik meg, ami egyébként nem zavaró. Most jön a kérdés, akkor miért készült ez a bejegyzés, ha olyan jó a tárhelyszolgáltatás? A válasz egyszerű! A Google kereső a weboldal indexelésénél előfordulhat, hogy olyan tartalmat tárol el, melynek megnyitása a honlap letiltásához vezethet! A tárhelyszolgáltató figyeli, hogy a weboldalakat mennyiszer nyitják meg úgy, hogy ne jelenjen meg a reklámcsík. Egy adott számú megnyitás után a weboldal tiltásra kerül. Ennek feloldásához a szolgáltatónak kell levelet írni. Természetesen első alkalommal készségesen segítenek, viszont visszatérő tiltás esetén lehetnek gondok.

Mitől függ, hogy letiltják-e a weboldalt? Egyszerűen csak a canonical link hiánya, vagy tartalma miatt. Talán célszerű gyorsan elmagyaráznom, hogy mire is való a canonical link. Mikor egy adott tartalom több URL-en érhető el (például elköltözött a weboldal új helyre), akkor a keresőrobotok számára a canonical linkkel adható meg, hogy mely az eredeti tartalom, vagy fogalmazhatók úgy is, hogy melyik URL-t részesítjük előnyben.

Sokszor előfordul, hogy a canonical link a user.atw.hu-s címre mutatni, mely miatt a keresési eredmény arra a címre mutat, mely az említett letiltáshoz vezethet. A weboldal készítés során, már az első lépések alkalmával figyelni kell erre. Mindig a helyes útvonalat kell visszaadnia a canonical linknek. Vegyünk erre egy egyszerű példát. Adott egy honlap, melynek neve az egyszerűség kedvéért legyen madzagvilág. A menüből elérhető egy katalógus, melynek elérési URL-je kétféle. A weboldalon http://users.atw.hu/madzagvilag/katalogus/. A honlap működéséhez ez a helyes URL a menüben! Viszont ha nem a menüből, hanem valamelyik keresőből nyitjuk meg, akkor a reklámcsík nem jelenik meg és kockáztatjuk a honlap tiltását. A canonical linkben ekkor a http://madzagvilag.atw.hu/katalogus/ címnek kell szerepelnie, így a keresők az indexelés során helyes útvonalat tárolnak el az indexelt tartalomhoz. Ezzel az aprósággal megvédhető a weboldal a letiltástól!

Amennyiben Wordpress alapú weboldal készítésbe vág az ATW.hu tárhelyen és nem tudja hogyan oldható meg a canonical link módosítása, bátran írjon nekem és megadom a szükséges módosításokat.

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához és az adatkezelési szabályzathoz.