weboldal készítés, Nagy-Webdesign

Weboldal készítés

Ügyfélorientáltság

Egyedi megoldások

Kedvező ár

Trend követés

Reszponzív felület

Használhatóság

Látványos megjelenés

Adatkiemelés készítése

Sok weboldal tartalmaz olyan adatot, melyet érdemes kiemelni. Ilyen például egy webáruház. Adatkiemeléssel segítjük a keresőrobotok munkáját. Így például egy termék árára könnyebben tudnak rákeresni, mivel a Google kereső tisztában lesz azzal, hogy egy adott terméknek mi a neve, ára valamint melyik fénykép tartozik hozzá. Erre több megoldás is létezik, ilyen például a Microdata séma. Talán ez azoknak szimpatikus, akik html forráskódban készítik el a honlap tartalmát, így az egyes elemekhez könnyedén hozzáadják a szükséges kódokat.

<div itemscope itemtype="http://schema.org/Product" class="product-info">
<p itemprop="name">Fehér zokni</p>
<img itemprop="image" src="http://zoknibazar.hu/page/feher-zokni.jpg" alt="Fehér zokni" />
<p itemprop="offers" itemscope itemtype="http://schema.org/Offer"><span itemprop="price">400 Forint/darab</span></p></div>

A példában látható, hogy nem bonyolult a séma használata, egyedül a helyes használatra kell figyelni. Mint látszik, a termék név és a termékhez tartozó kép a Product típusba tartozik, még a termék ára a Offer típusba. A kiemelés készítés során erre figyelni kell! Természetesen megkönnyíti a munkát a világhálón megtalálható rengeteg sablon, például a schema.org-on található képadat kiemelése minta forráskód.

A Microdata séma mellett még gyorsan megemlítenék egy kevésbé elterjedt megoldást, melyet az említett keresőoldal még tesztelő eszközzel is támogat. A JSON-LD (JSON for Linking Data) szkriptként jelenik meg a weboldal forrásában. Ugyan úgy alkalmazható termékek adatainak kiemelésére és minta kódok is bőséggel találhatók a világhálón. Használata viszont eltér, nem olvad össze a html kód elemeivel, így könnyebb az átláthatósága.

<script type="application/ld+json">
{
   "@context": "http://schema.org",
   "@type": "Organization",
   "url": "http://zoknibazar.hu",
   "logo": "http://zoknibazar.hu/page/logo.jpg",
   "contactPoint" : [
      { "@type" : "ContactPoint",
        "telephone" : "+36-80-123-4567",
        "contactType" : "customer service"
      } ],
    "address": {
    "@type": "PostalAddress",
    "addressCountry": "Hungary",
    "addressLocality": "Budapest",
    "postalcode": "1234",
    "streetAddress": "Napraforgó utca 88."
  }
}
</script>

A példában egy nem létező cég adatai láthatók. Első ránézésre könnyedén megtalálható benne minden adat, így akár saját weboldalába könnyedén beépítheti, csak az adatokat kell módosítani.

Befejezésképp lássuk hogyan működik ez a gyakorlatban, mi is a haszna a kiemelésnek. A tyúkhúsleves szóra keresve, a keresési eredmények közt megjelennek azok a honlapok, melyeken használnak adatkiemelést. A címük mellett természetesen megjelennek azok az adatok, melyek a forráskódban ki lettek emelve. (Ebben az esetben általában a kép.) A megfelelő kiemeléssel jobb helyezést szerezhetünk weboldalunknak a keresési eredményekben, így a befektetett munka megéri a fáradtságot.

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához és az adatkezelési szabályzathoz.