weboldal készítés, Nagy-Webdesign

Freebies

Wordpress oldal átirányítás megszűnt tartalom vagy áthelyezés esetén

Minden weboldal készítőnek egyszer szembe kell néznie az oldal fejlesztésekor megszűnő vagy áthelyeződő tartalmak kezelésével. A Google kereső robot eltárolja egy korábbi feltérképezés alkalmával talált tartalmat és oldal címet. Mikor ez a tartalom megszűnik vagy áthelyeződik másik oldalra, akkor a keresőben még van rá esély, hogy a megszűnt tartalomra mutató link jelenik meg, melyet természetesen nem szeretnénk. Miért is fogalmaztam úgy, hogy nem szeretnénk? A válasz egyszerű! Nagy látogatottságú weboldal készítés fő kritériuma, hogy a látogatok ne találkozzanak hibaüzenetekkel, mivel így hamar elhagyják a weboldalt. Ebben a bejegyzésben két példán keresztül mutatom be mire kell figyelni és hogyan kell megvalósítani a megfelelő átirányítást.

Első példa elég egyszerű és rövid lesz. A saját weboldalamon a referenciák egy időben külön oldalon voltak felsorolva. Ezt a hivatkozást még néha, megfelelő kulcsszavakkal keresve kiadja a kereső, így ha nem lenne átirányítva a rólam nevű menüpontra, akkor a "keresett oldal nem található" hibaüzenet jelenne meg. Természetesen számomra fontos, hogy a keresési találatok közt megjelenő linkek mind elérhetők legyenek, így az úgynevezett 301 végleges átirányítást használtam fel. Ebben az esetben nem csak a látogató kerül közvetlenül a megfelelő weboldalra, de még a Google is kis idő után észreveszi a változást és a keresési találatokban javítani fogja a megfelelő címre. Teszteléshez kattintson ide: http://nagysandor.org/referenciak

Második példa már sokkal érdekesebb és gyakorlatibb lesz. Az általam készített egyik weblapon telepítettem a Redirection nevű bővítményét. Használatával nem csak végleges átirányítást lehet készíteni, hanem nyomon lehet követni a megszűnt oldalak megnyitási kísérleteit. Az alábbi képen látszik, hogy három oldal át van irányítva, melyből két korábban megszűnt oldal és a gépjármű listára van átirányítva, még a harmadik átnevezés miatt lett átirányítva.

wordpress redirection list

 Szerkesztés esetén látszik, hogy a régi és az új oldal címe van megadva, illetve a bal felső sarokban látszik a 301-es szám, mely a végleges átirányítást jelzi.

wordpress redirection edit

 A header információk ellenőrzéshez tökéletesen használható bármelyik online tesztelő honlap, mint például a http://404checker.com/full-header-checker.

404 checker

Természetesen a képen nem látszik minden adat, csak a lényeg. A riport jelentősen több információt ad vissza, melyek jelen esetben nem fontosak. Számunkra a header információ fontos, melyből látszik, hogy működik az átirányítás.

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához és az adatkezelési szabályzathoz.